dilluns, 2 de desembre del 2019

Selecció Villena.so (3)

Un tast del Villena.so

Ací us deixem les recomanacions musicals del Batxillerat Artístic: 


La companyia The Feliuettes fa un cabaret reivindicatiu i humorístic. En el seu espectacle Akelarre, es pregunten sobre el món que els ha tocat viure i sobre com transformar-lo, sent dones. En la cançó que recomanem –i que ben bé podria ser la banda sonora de qualsevol pel·lícula de Disney– les tres intèrprets, Laia Alsina, Maria Cirici i Laura Pau, ens interpel·len sobre les promeses de les edulcorades pel·lícules de prínceps i princeses i el contrast amb la realitat. 


Maluks és un grup valencià que va veure la llum a principis del 2019. Format per quatre joves, s’ha estrenat amb “Fins l’alba”, una mescla de dancehall, reggae, cúmbia i dub mooooolt ballable i enganxós. A més a més, la lletra té molla i fa una crítica necessària a l’assetjament que pateixen les dones en els espais d’oci. Ací te’n deixem una estrofa: “Et creus amb el dret d’apropiar-te l’espai / mirant els col·legues com si fores guai. / Em fas un escàner de dalt cap a baix / Yo perreo sola y no busco más.” 

(Cúmbia. Folk) KAOBA - Cosmopolita

Kaoba és un grup d'Ontinyent que fa una música compromesa amb la llengua i la cultura valencianes però també critiquen la globalització, la corrupció, la repressió, les guerres, etc. En alguns dels seus temes, sorprén la força del violí i la dolçaina dins d’uns ritmes molt encomanadissos. Aquesta fusió de folk i cúmbia és una delícia. Un grup que cal seguir! 


Orxata Sound System van ser durant quasi una dècada un dels grups més originals del panorama musical català, gràcies a la fusió de la música electrònica amb el cant tradicional valencià. Van publicar el seu primer disc l’any 2007 i dins el seu repertori podem trobar des de bases electro, techno i drum & bass, fins a reagge, dub o hip hop. És difícil seleccionar alguna de les seues cançons perquè totes són especials, i les lletres, críptiques i plenes de referències, no sempre són comprensibles. Ací te’n deixem una estrofa perquè valores: “Vaga Mundial Indefinida / Un sol negre a lo Sun Ra / digué que lo real no era lo possible / que no fórem esclaus, no anàrem a les seues guerres / no havíem nascut per morir, / irreductibles neoludites a platges verges / banyant-se en pronoms febles postpostfordistes, -nos -ens 'ns”. 

(Heavy Metal) AVALOT - Licantropia

Avalot és un grup de heavy metal format el 1998 a Reus, Catalunya. Es tracta d’una formació poc coneguda, amb tres discs editats: Esperit ancestral, Somnis i Arrels. [Per a Luismi] La seua fama és deguda, en bona part, al fet que la majoria de les cançons són en català —sent aquesta, “Licantropia”, una de les més conegudes. Com que no es fa massa heavy metal en català, pensem que ha de tindre el seu lloc en aquesta selecció musical del Villena.so. 


Filferro és un duet acústic català que adapta a la nostra llengua temes clàssics i universals del pop rock. Gerard Serratroy i David Repullés han traduït cançons com ara "More Than Words" d’Extreme, "Bohemian Rhapsody" de Queen o "Nothing Else Matters" de Metallica. La cançó que et recomanem és "Billie Jean", del famós Michael Jackson, una delitosa versió que sona meravellosament bé en català, en aquesta versió de Filferro. 


Mi sostingut són un grup de La Pobla Llarga amb 9 discs a les seues esquenes i més de 70 cançons. "Brokeback Formigonera" està dins del disc "Projecte escolopendra", que inclou cançons dedicades a una operació a cor obert, al psiquiàtric Pare Jofré, al sol de València, a l’amor homosexual entre obrers de la construcció o a trobar una connexió espiritual entre el filòsof medieval Ramon Llull i el malaurat líder de Nirvana Kurt Cobain. Amb un estil difícil de definir, la seua lletra i també la qualitat de la música et sorprendran: “M’agrada treballar a l’obra, / els seus músculs tots suats. / M’agrada treballar a l’obra, / parem mitja hora a esmorzar. / Passa’m el sac de Pòrtland.” 

(Rap) ZOO - Estiu

ZOO és un grup valencià que va aparèixer en escena l’any 2014 cantant cançons amb lletres polítiques. El seu estil és el rap, el hip-hop, el rock i l’ska, encara que en algunes bases també tenen sons electrònics. El grup nasqué de la mà de Panxo (Toni Sánchez), antic membre d’Orxata Sound System. El seu primer disc és “Tempestes vénen del sud”, que conté la cançó “Estiu”, un single que va arribar al voltant del mig milió de reproduccions. Et sorprendrà. 

(Rap) ZOO - Cançons d’ofrena

“Cançons d’ofrena” és el tercer single que Zoo va publicar el 2018. Els de Gandia s’encomanen de nou a la música i la lletra en forma de rap rotund i lírica introspectiva amb dues sorpreses delicioses: el remat drum’n’bass del beat musical i l’aparició estel·lar a la tornada de JazzWoman. Segons expliquen, el llançament d’aquesta nova peça l’ha marcat una “autocrítica ferotge, fins que caiga sang al full, no té cabuda l’orgull en este viatge”. 



“Gossos” és un grup de rock català que es caracteritzava per no tenir percussió, sinó sols guitarra, baix i veu; fins que el 2002 van afegir-hi la bateria. Jaume ens va recomanar fa uns anys "Corren" perquè li encantava la melodia i trobava que la lletra era indispensable i que arribava al cor. També destacava les veus i l’originalitat que incorporava Macaco. Així que ja ho sabeu, a escoltar Gossos. 


(Rap. Feminisme) JOINA - El món és seu

Joina Canyet és una joia que ens va recomanar Ruth l’any passat. Nascuda a Biure d'Empordà, aquesta joveníssima pianista va debutar com a cantant de rap amb el seu primer disc, Companyes, un treball autoeditat on el rap i el pop es fusionen a la perfecció. El seu primer treball és una crida al feminisme i l'apoderament de les dones, i també un cant a la llibertat d'expressió. 

(Rap. Llengua i cultura) TESA - Rebesnéts del Tio Canya

Aquest homenatge a la cançó d’Al Tall, “Tio Canya”, de la mà de la rapera valenciana Tesa, no té desperdici. Forma part del disc “Al-tesa” i la cantant d’Almussafes ens explica que es tracta d’un joc de paraules amb el meu nom, Tesa; amb 'altesa' (tractament per a un monarca) i amb el seu poble, Almussafes, que és un nom àrab. Ací en teniu uns versos: “Defensem el valencià, la llengua del Tio Canya / La llengua és una joia que no es conserva a museus / Rebesnéts del Tio Canya no ens podreu parar els peus.” 


Atupa és un grup de Montcada que canten en valencià apitxat. El seu és un rap crític amb la societat actual, però també tenen una musicalitat, que barregen amb un flow propi, unes estructures, acabaments i altres recursos estilístics que els caracteritzen. Ací us deixem unes versos de “Malgrat tot” que resumeixen el seu esperit: Sé que tot arribarà, / visc enamorat d'instants que ericen els pèls, / no em tornaré a fallar, / no canviaré els meus ideals per molt que altres vulguen.”