divendres, 24 d’abril de 2015

AL TALL - Romanç del cec

Un clàssic d'Al Tall sobre la batalla d'Almansa el 25 d'abril de 1707Lletra del "Romanç del cec"
Va ser a la tardor de 1705 que a Altea desembarca Baptista Basset com a general de l'exèrcit de Carles el d'Àustria. Entra en la Marina i passeja per pobles i viles i en moltes comarques als maulets va distribuint armes i donant raons, convencent a tots els llauradors que l'Àrxiduc Carles ha promès suspendre tributs i gravàmens i tot el país li va plantar cara al borbó Felip V.

Els reis i governants de tota Europa es posen a l'aguait i al ple s'aboquen, que està en discussió la corona dels regnes d'Espanya i els dos aspirants una guerra van a provocar, buscant aliances amb altres estats dos exèrcits preparen, Felip de Borbó i Carles d'Àustria, tals són els seus noms.

Als pobles van renàixer les esperances d'arrancar el poder als nobles senyors i en poques setmanes el camí de València aplanaren; maulets i aliats dominaren pobles i ciutats; d'una punta a l'altra el país va tornar a obrir les arques per traure al carrer les senyeres contra el botifler i l'Arxiduc Carles a la porta de Quart aclamaren i ell feu jurament d'obeir i defendre las lleis.

Del dia que ara esmente guardeu memòria: el 25 d'Abril de 1707 que trista batalla va somoure la terra d'Almansa; l'exèrcit borbó al de l'Àustria va vèncer d'un colp i sense defenses ocuparen comarques senceres.Mal dia va nàixer qui ordenà destruccions i matances. Si el mal ve d'Almansa amb raó diuen que a tots alcança: no es pot oblidar que en la boca del poble ha quedat.

Després que va sotmetre tot el país i va tractar els hòmens amb gran crueltat, pensà que era l'hora d'augmentar el poder de la seua corona i sense tardança promulgà el Decret de Nova Planta, pel qual suprimia les lleis i costums de la pràctica antiga i ens va prohibir que parlàrem la llengua d'ací.

Senyors i senyores, de la història us hem fet el reconte; si voleu seguir, en els llibres està tot escrit.

2 comentaris:

Ana Ketzin ha dit...

Aquest clàssic sobre la batalla d'Almansa m'agrada molt perquè quan la vaig estudiar li vaig posar molta atenció i me la vaig aprendre molt ràpid, és una de les batalles que mes m'agraden ja que no és ni molt llarga ni molt curta.

La veritat és que és una mica avorrida perquè a la gent que no li agrada molt la història, clarament no li va a agradar aquest clàssic que tracta de la batalla d'Almansa l'any 1707 durant la guerra de successió d'Espanya.

No recomane molt aquest clàssic encara que a mi m'agrade, perquè és una mica avorrit i no entreté ni et fa venir ganes de ballar com altres cançons diferents que hi ha en el blog.

Mar Pardo Bazán ha dit...

Aquesta cançó parla de la Batalla d'Almansa del segle XVIII.
El grup "All Tall" vol donar a conèixer el succeït en la Guerra de Successió i reivindicar els drets que s'havien perdut anteriorment mitjançant la música.
Ens explica que va ser una lluita entre Felip de Borbó i l'Arxiduc Carles d'Àustria pel regnat de la corona d'Espanya que finalitzà en la derrota de l'éxercit Maulet en la Batalla d'Almanssa.

Em sembla interessant que conten un fet important de la història mitjançant una cançó perquè per la meua banda, és mes fàcil de comprendre i és una forma d'aprenentatge no tan avorrida com la qual és normalment.