dissabte, 14 de novembre del 2015

La Muixeranga. Xavi Sarrià i Miquel Gironés (Obrint Pas)

La Muixeranga és un conjunt de danses i torres humanes originaris del Regne de València, que tenen el principal lloc de preservació a Algemesí (Ribera Alta), però també existeixen colles i grups a altres indrets de les comarques valencianes.

La Muixeranga d'Algemesí o Dansa Plàstica també és una cançó tradicional del País Valencià d'autoria desconeguda, que és interpretada amb tabalet i dolçaina. Acompanya les danses i s'usa en les pujades i figures d'aquesta dansa.

Alguns sectors del nacionalisme valencià (Joan Fuster i Martí Domínguez entre altres) han reivindicat la música de la Muixeranga com a himne del País Valencià, en lloc de l'himne de l'Exposició.

Ha estat una cançó molt versionada. Entre d'altres, l'han interpretada Carlos Núñez, Kepa Junkera, Al Tall, Ximo Tébar, Obrint Pas,Elèctrica Dharma, la Gossa Sorda i Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona.

Font: Wiquipèdia

1 comentari:

Neus Pankhurst ha dit...

Sí, m'agrada la cançó des de que era ben petita , els meus pares m'han fet clavar-me molt en la cultura tant valenciana com catalana.

“La muixeranga són un conjunt de danses i castells humans originaris del País Valencià i que principalment es preserven a Algemesí (Ribera Alta), però també existeixen colles i grups a altres diversos indrets de les comarques valencianes.”

Sempre he anat a aquestes festes d’Algemesí i m’enrecordo molt d’aquesta música .

Jo sóc músic des de fa 10 anys toque la flauta travessera i estic molt interessada per aquest tipus de música , doncs m’agrada molt la dolçaina .

També crec que aquesta música molta gent no sap d’on ve i per mi es molt sentimental de la meva terra on he nascut i m’he desenvolupat .