dimecres, 27 de novembre del 2013

LA GOSSA SORDA - Senyor pirotècnic

Anem a parlar sobre la canço de el grup La Gossa Sorda format per Josep Nadal,Pere Seguí, Joan Marc, Arnau, Jordi Marti, Torrens, Bolu
"Señor pirotècnic" que es va a posar a venta en 2003 en un poc antigua però
ens agrada molt



La lletra de la cançó es aquesta:

Senyor pirotècnic, pot vosté pegar-li foc a la mascletà.

I que vos passa,
que vos passa valencians,
paella en ceba,
moros i cristians,
i que vos passa valencianes,
valencianes,
femelles falleres parlant castellà.

La llengua,
xafada, arrasada, venuda,
paraula a paraula amagada,
sospir a sospir defensada
com si fora un tros de la nostra vida,
sentida,
com si fora un tros de la nostra vida,
València, batalla que es viu dia a dia,
policia, burgesia, partit popular i tercera via,
combaten units contra l'esperança,
combaten units contra l'alegria,
combaten units contra l'esperança,
valencians de postal,
dominant la partida.

Senyor pirotècnic,
pot començar la mascletà,
València vorejen,
en lluita contra l'ocupant.

Senyor pirotècnic,
pot començar la mascletà,
València vorejen,
en lluita contra l'ocupant.

Quí ta parit que t'entenga,
acadèmia valenciana de la llengua,
Països catalans problema,
per als estòmacs agraïts del sistema,
polítics amb escorta,
amb els nassos plens de farlopa,
molta corbata i molt poca vergonya
i molta corbata,
molta corbata i molt poca vergonya
i molta corbata.

La geperudeta bonica xiqueta
pel mig de la plaça vestida de blau,
darrere la fusta la beata i la puta
el centre i la dreta que es volen salvar.
València bil·lingue
orxata i fartons de vil·lallarga,
tocant els collons.
Valencia roja,
fartons, orxata i canya,
casalla contra espanya.

Senyor pirotècnic,
pot començar la mascletà,
València vorejen,
en lluita contra l'ocupant.

Senyor pirotècnic,
pot començar la mascletà,
València vorejen,
en lluita contra l'ocupant.

Senyor pirotècnic,
pot començar la mascletà,
València vorejen,
en lluita contra l'ocupant.

Senyor pirotècnic,
pot començar la mascletà,
València vorejen,
en lluita contra l'ocupant.

El tema d'aquesta cançó és que tan que nosaltres fem coses de valencians com menjar paella, celebrar les falles, beure ortxata i fartons pero no parlem la nostra llengua el VALÈNCIA.
Estem d'acord amb aquest grup,València no sols son les falles tambe importa el nostre idioma i si deixem de parlar-lo desapareixerà.
En aquetsa canço també tracten el tema de la corrupció a València.
Senyor pirotecnic es un petit resum de tot el que ocurreix a València tant bó com roin.

Ara anem a parlar un poc sobre aquest grup:
La Gossa Sorda és un grup musical en valencià procedent de la localitat de Pego, que es troba a la Comunitat Valenciana
El grup es va formar a Pego, en la província d'Alacant, a principis de l'any 1999. Amb la publicació del seu primer disc Vigila que esta format per aquestes cançons:
1.Batiste Ceba
2.Estàs fotut
3.Senyor pirotècnic
4.Cada dia
5.Vigila
6.Ràdio Bemba
7.Carnestoltes

Bárbara Fuster i Carla Perez

5 comentaris:

inma Mozzoni ha dit...

He llegit l'entrada de la Gossa Sorda que es diu “Senyor pirotècnic”. La cançó m'agrada prou, té molt de ritme i la lletra és molt interessant i té molta raó. Estem oblidant el que significa el valencià; una llengua que uneix als valencians en tradicions. Ens referim a les falles com a sinònim de festa, i en part tenim raó, però les falles són molt més que festa. Les falles són història, una història que hem elaborat els valencians amb el pas del temps i que han sorgit d'una llengua que unia a tots els valencians en un poble. Hem descuidat molt el valencià i no som conscients que és propi, que si nosaltres no li donem suport, cap altra persona ho farà. Crec que hem de fomentar la nostra llengua i no oblidar-la mai.

Per altra banda, aquest grup em resulta molt interessant, he escoltat música seua i m'agraden sobretot les lletres, trobe que tenen molta raó i diuen la veritat sense importar les crítiques.

Clàudia West ha dit...

Aquesta cançó de La Gossa Sorda ja l'havia sentida i em segueix semblant igual de perfecta que la primera vegada. També he de dir que en els concerts és increïble la sonoritat i que impacta encara més però podem comprovar que els bons sorolls no perden molt a YouTube.

Senyor Pirotècnic és un bon resum del que podem observar els valencians en els nostres polítics i en la nostra forma de passar dels temes important quan ens els tapen amb un vel fi. No sé si molt valencians no ens volem adonar del que passa o simplement som ignorants, però els casos de corrupció van en augment i segueixen sense haver culpables.

Recomanaria aquesta cançó a tots els valencians a veure si així obrim els ulls i podem enderrocar aquests que “ens representen” però que no fan res per nosaltres, sols miren per ells mateixos i el seu benefici econòmic.

Per cert, molt bon treball de les nostres companyes encara que a la lletra de la cançó hi havia alguns errors.

Mireia Kent ha dit...

Hui amb el ritme de “Senyor pirotècnic” comentaré la cançó de La Gossa Sorda que té un tema molt interessant, com és el dels valencians que parlen castellà i la veritat és que si nosaltres de sang valenciana no parlem la nostra llengua ningú d'altre lloc que no siga la Comunitat Valenciana ho va a fer, doncs comencem a habituar-nos o el valencià acabarà per desaparèixer.

Cert és que cada ciutat té els seus costums, però jo com bona valenciana diré que com les falles, els fartons amb un bon got d'orxata o qualsevol altra cosa típica de la nostra terra és meravellós. Però no tot està tan bé, perquè sovint València és reconeguda per la seua corrupció.

Nuria Stone ha dit...

Bon dia.
Aquesta cançó sempre m’agrada’t. Pense que lo més important d’aquesta cançó es el seu missatge; ja que normalment les persones que vivim a Valencia no utilitzem el valencià. Jo crec que el que vull dir aquesta cançó es com persones amb certes idiologies volen que coses com la llengua Valenciana desaparega, al igual que en la dictadura franquista.
He de dir que jo mai he gastat la llegua Valenciana a ma casa, cosa que possiblement tinga molt a vore amb el fet de que ni ma mare ni mon pare son d’ací i per tant aquesta no es la meu llengua materna, perdiro d´alguna manera; no obstant aixó pensé que una cosa tan important com la llengua sempre a sigut a soles una asignatura més i no la nostra manera d’expressar-nos; es a dir quantes persones que coneixes “valencianoparlants” no utilitzen el valenciá asoles perqué están parlant am una persona que no ho es?
I per altra banda volia parlar de les tradicions a Valencia, algú hem podría dir qui es el nostre ball tipic? A altres jocs del mon els seus habitants tenen com a tradicio aprendre a ballar els seus balls regionals o per lo meny la matjor parts del habitants sap quins son. Per aquestes raons pensé que la cançó te raó i que si no conservem les nostres tradicions desapareixeran

jaume marston ha dit...

Bon dia.
Aquesta cançó m'ha agradat molt, perquè m'agrada el ritme i a més a més el que diu. "La Gossa Sorda" és un grup que m'agrada molt, ja havia escoltat abans altres cançons com "Camals Mullats" o "Quina calitja" que m'agraden i són molt bones.

La cançó parla de que nosaltres, els valencians, fem cosses valencianes (com menjar paella, menjar fartons, ser fallers) però després no parlem el valencià, que és el nostre idioma i l’ hem de defendre perquè si no podria desaparéixer.

Jo sí que utilitze quasi tots els dies el valencià, perquè mon pare és d'açí de tota la vida, concretament del Cabanyal i també ho han sigut els meus iaios i els seus pares... Per aixó acostume a parlar-ho quasi tots els dies. Ma mare també ha sigut de València tota la seua vida, però ella si que no parla gens el valencià perquè els seus germans, i els seus pares no parlaven gens el valencià, parlaven el castellà.

També parla de la corrupció a València, citant al Partit Socialista Obrer Espanyol, al Partit Popular i a Rita. Diuen que van contra l'esperança i contra l'alegria i jo crec que és veritat, perquè en comptes de governar bé, fan tot el possible per cagarla més i més. No paren de retallar en sanitat, educació, ajudes socials, cultura, investigació i desenvolupament (I+D+i), funcionaris i empleats públics, pensions, serveis públics...

També parla de les tradicions valencianes (com les Falles o els moros i cristians), que hem de conservar-les perquè si no passará el mateix que amb el valencià, desapareixerá. El que m'ha fet gràcia d'aquesta cançó ha sigut el final, quan han posat un poquet de la melodia de la cançó de "El Fallero".