dimarts, 8 d’octubre del 2013

OBRINT PAS - La flama


Obrint  Pas és un grup musical que va nàixer a València al 1993. Els seus estils musicals són: hadcore punk, ska i rock. En la seua música predomina la dolçaina. Els temes que tracten a les cançons son principalment reivindicatius (denúncia social, solidaritat entre els pobles i la defensa de la identitat cultural i lingüística del valencià.

Els components del grup són:

  • Xavi Sarrià (guitarra i veu)
  • Albert Benavent (trompeta)
  • Jaume Guerra (baix)
  • Robert Fernández (guitarra)
  • Miquel Ramos (veu i teclat)
  • Marcos Úbeda (trombó)
  • Ximo Tomas -Maki- (batería)
  • Miquel Gironés (veu, percusió,dolçaina i gralla)
  • Xabi Arakama (trikitixa)
  • Jaume Figueres (só)
  • David Ferri (só)
  • Antonio Tormo (iluminació)
  • Abel Soler (backliner)
  • Sergi Martínez (backliner)

En 2004 van grabar el seu quart disc anomenat “La Flama”. Aquest disc consta de les següents cançons:

  1. La Flama
  2. El Foc i la Paraula
  3. Novembre
  4. Cançó de Bressol
  5. Esperant
  6. Caça de Bruixes
  7. Temps Difícils
  8. Mil nou-cents trenta-nou (1939)
  9. Quatre Vents
  10. Records
  11. No hi ha Demà
  12. Tornar a Casa
  13. Som

Nosaltres hem triat la cançó “La flama” perquè ens agrada el seu ritme, la melodía ja que un dels instruments que més s’escolta és la dolçaina i per últim, perquè Obrint Pas és un dels grups musicals de música en valencià que més escoltem i ens agrada.

Al principi d’aquesta cançó apareix un fragment de Vicent Andrés Estellés que recolça el tema de la cançó:

"No et limites a contemplar
aquestes hores que ara vénen,
baixa al carrer i participa.
No podran res davant d´un poble
unit, alegre i combatiu"

El missatge que hem interpretat  de la cançó és que no tens que rendirte, has de que lluitar per les teues costums i pel teu poble. Mai deus oblidar d’on eres i quina és la teua història.

Lletra:

"No et limites a contemplar
aquestes hores que ara vénen,
baixa al carrer i participa.
No podran res davant d´un poble
unit, alegre i combatiu"
Vicent Andrés Estellés

Amb l’espurna de la història
i avançant a pas valent,
hem encès dins la memòria
la flama d’un sentiment.

Viure sempre corrent,
avançant amb la gent,
rellevant contra el vent,
transportant sentiments.
Viure mantenint viva
la flama a través dels temps,
la flama de tot un poble
en moviment.

Amb columnes de paraules
i travessant la llarga nit,
hem fet de valls, mars i muntanyes,
vells escenaris d’un nou crit.

Viure sempre corrent,
avançant amb la gent,
rellevant contra el vent,
transportant sentiments.
Viure mantenint viva
la flama a través dels temps,
la flama de tot un poble
en moviment.

Vicente Santo Tomás Ortega
i Paula Sara Escamilla Berenguer.
1º Batx C

6 comentaris:

Nerea Campoamor ha dit...

Pense d'aquest video que m'agrada molt perqué aquesta cançó d'Obrint Pas té molt rime i la seua lletra expresa el sentiment d'aquest grup pel seu poble. Aquesta esta expresant els sentiment per la llibertat del poble i per les seues costums i hábits, perqué no hi ha que rendir-se pel que vuilgue el poble. També diu que tot el poble té que trobar-se unit i alegre perqué estan lluitant per aconseguir-lo, com diu en el paràgraf:
“No et limites a contemplar
aquestes hores que ara vénen,
baixa al carrer i participa.
No podran res davant d´un poble
unit, alegre i combatiu”
Per últim entenc que el poble no té que oblidar-se del que són i del que fan en aquest lloc perqué van naixer allí i tenen que trobar-se alegre pel que representen als demés.

christian stone ha dit...

La cançó ''La Flama'' d'Obrint Pas ja l'havia escoltat de l'any passat a la classe de Valencià. És la meua favorita del grup, jo havia pensat penjar aquesta cançó però ja m'han furtat l'idea.. vaja.

Aquesta cançó porta un gran missatge per al poble valencià, a demés ahir va ser 9 d'octubre, el gran dia de la Comunitat Valenciana. El missatge que ens transmet la cançó és que no hem de rendir-nos, hem de lluitar pel nostre poble i per les nostres costums i no hem de tindre por a eixir al carrer i manifestar-nos.

La cançó també m'agrada per la dolçaina, ja que és un instrument típic de valència i té un agradable i dolç só, i a qui no li agrade, que vaja a revisar-se les orelles.

Melissa Nelken ha dit...

La cançó 'La flama' ens fa pensar a tots els valencians i valencianes en qui som i què volem; no parla directament d'això però és el que dona a entendre. Bàsicament el que diu la cançó és que no hem de deixar que facen de nosaltres el que els done la gana, ja que som un poble unit i podem lluitar contra aquest.

Quan dic “el que els done la gana” vull dir que cada vegada el govern està prenent més control sobre nosaltres, fan el que els dóna la gana i cada vegada respecten menys els nostres costums: menys dies de falles, per exemple.

Per això nosaltres hem de fer com diu la cançó, hem de mantenir viva la 'flama', estar junts a les bones i a les males perquè si no ens mantenim units faran de nosaltres el que vulguen. Hem de lluitar junts.

victor goldman ha dit...

Aquesta cançó m'ha agradat molt, no per la musica i tot aixo sinó per el missatge de la cançó, ja que pense que deuries lluitar per el que es teu i si fa falta lluitar per el teu poble es fa sense por ja que es on as viscut tota la vida o on vius ara.

La veritat es que es de les primeres vegades que escolte musica en valencià, i crec que es la primera vegada que escolte una cançó sencera em valencià. I en realitat me a agradat aquest tipus de musica, no ho se be però pot ser que en un futur escolte aquest tipus de musica amb mes frecuencia.

Sara Tristán ha dit...

Aquesta cançó m'ha agradat, tant pel ritme que té com per la lletra d'aquesta. També és del meu gust el grup, ja que pense que és un dels millors grups de música en valencià (MV). Crec això perquè anteriorment vaig fer una entrada, en aquest mateix bloc, sobre “Obrint Pas” i vaig investigar sobre la seua carrera musical, per tant sé la importància que va tindre i té hui dia aquest grup en la MV.

Per altra banda, el que pense de la lletra de la cançó “La Flama” és que té raó, ja que si tot un poble dóna suport a la seua terra, els seus costums i el seu idioma ningú podrà acabar amb ell. Per contra, un poble que no defèn les seues arrels i que no lluita per conservar-les està destinat a desaparéixer.

En conclusió, no tots els països tenen tantes llengües com el nostre ni tanta diversitat. Per això hauríem que conservar aquesta i trobar una forma que sobrevisca per a deixar un llegat a les següents generacions, i que aquestes es senten orgulloses de nosaltres.

chen campoamor ha dit...

A mi m’ha agradat bastant aquesta musica per el ritme, la lletra i el contingut de la seua lletra de aquesta cançó i també que aquest grup “Obrint Pas” m'agrada molt per que els seus caçons son molt boniques.

El cançó parla dels sentiments i de la Flama .