dilluns, 5 de gener del 2015

OBRINT PAS - La cultura de la por

Obrint Pas és una banda de música de la ciutat de València. La seva música és una barreja de punk rock, ska i rock amb melodies i instruments tradicionals, notablement la dolçaina. Líricament tracten temes diversos, encara que prenen denúncia social prominència, solidaritat entre els pobles i la defensa de la identitat cultural i lingüística del valencià defensant la seva unitat amb el català. També van tracten els temes antifeixista i anti-racista.

Obrint Pas es va formar l'any 1993, quan un grup d'amics va establir contacte de l'Institut de secundària Benlliure de Valencia. El 1994, van gravar la seva primera maqueta que va participar en la fase final del III Tirant de rock. Durant els últims anys, la banda participa en diversos festivals i concursos que contribueixen a consolidar la seva música.

El primer disc va arribar a 1997 sota el nom de “La revolta de l' ànima” (compost per cinc parts). Després va vindre “Obrint Pas” (2000), el primer disc amb la discogràfica “Propaganda pel Fet”. La consolidació del grup arribat amb “Terra” (2003), una obra on proven sort amb nous estils. Més tard van gravar “La flama” (2004), amb que es projectarà a altres països. El seu següent treball va ser en directe “El moviment” en (2005) enregistrat al concert que es va celebrar a Valencia, amb motiu del 25 d'abril en homenatge a Ovidi Montllor deu anys després de la seva mort. Feia diverses setmanes a la llista dels 20 millors registres a Espanya de venda.

En 2006 es realitza una gira internacional de Tour 2006 que va conduir-los per diversos països d'Europa i Amèrica del Sud com del Regne Unit, Noruega, República Txeca i Argentina.
Les marques de gira internacionalista va marcar un punt d'inflexió a la banda, que va ser en l’abril de 2007, i més tard, va eixir la cançó “Benvingut al paradís”.
A novembre de 2008, el blog del grup va anunciar la notícia de que eixiria primer llibre de ficció escrit per Xavi Sarrià titulat Històries de Paradis i publicat per l'editorial Bromera. Un llibre que té vint històries que es produeixen simultàniament en diferents parts del planeta.

El 24 d'octubre de 2010, a la ciutat de Vich, la música de Obrint Pas va ser utilitzada per tractar d'aconseguir un rècord mundial amb el lipdub amb més participants de la història. Va ser realitzat amb 5,771 persones. Van utilitzar la cançó “La flama”, una cançó de 2004. El desembre de 2010 va donar la seva primera gira al Japó que va tenir una gran resposta del públic en aquest país. El 18 d'abril de 2011 va publicar el seu nou àlbum/llibre "Coratge" (Propaganda pel fet). Després de quatre anys sense publicar cap disc, el grup publica aquest àlbum/llibre de 15 cançons i 90 pàgines de textos escrits que reflexionen sobre les cançons.  A l’obra literària s’inclouen col•laboradors que inclouen a Eduardo Galeano, Raul Zelik, Angela Jackson, Pascual Serrano, Santiago Alba Rico, David Segarra, Feliu Ventura, David Fernández, Laia Altarriba, etc. El disc "Coratge" va anar directament al  dotzè lloc de la llista dels més venuts de discos de tota Espanya. El juliol de 2011 van tornar al Japó per actuar al Fuji Rock, el festival musical més important del país asiàtic. Poc després, el seu disc "Coratge" també va ser llançat en edició especial al Japó. El 21 de març de 2013, Obrint Pas anuncia una aturada indefinida després que acabe la gira sobre el 2014. Durant 2014 es durà a terme quatre concerts acústics a Barcelona, Palma de Mallorca i Valencia que s'editaran en un disc.




Alcaldesses zombis
cadàvers d'uniforme
jutges amb destrals
opinadors messies
tertulians caníbals
ionquis constitucionals
consellers neonazis
sicaris d'Armani
top models amb pals
polítics amb moto serres
bisbes desbocats
que que corren cap a tu

Vivim acorralats
pels enemics que ens persegueixen
i ens amaguem a les runes
de les nostres habitacions
però en la guerra on lluitem
només ens queda una cruïlla:
viure com esclaus
o perdre la por
i seguir endavant!
endavant!
endavant!
endavant!

Monstres monolingües
rates amb gomina
locutors armats
carcellers amb bòtox
diputats suïcides
bròquers encaputxats
psicòpates de Disney
ultres de John Wayne
Barbies paramilitars
Rita de Godzilla
fans del Ku Kux Klan
que t'apunten a tu

La cançò la hem elegit perque és el nostre grup que canta en valencià preferit, i tambè perque parla d'un tema que nosaltres tambè parlem a vegades; la societat actual.
La cançò pertany a l'àlbum "Coratge" que va eixir al 2011 (que per cert pareix que és l'últim àlbum del grup).
La lletra parla de la nostra societat actual, de com vivim nosaltres a Espanya, que hi ha una gran diferència entre els rics i els pobres al nostre país; la classe mitja ja gairebé no existix, de que mentre que uns menjen luxosament altres no tenen ni que portar-se a la boca.
Gent com els politics viuen dels fons publics, tertulians que viuen de difamar i parlar de la vida personal d'una persona i arruïnar-li la vida sense pietat.

Salutacions a tots i esperem que us hagi agradat.

José Goldman i Nadir Davidson.

4 comentaris:

Andrea Arenal ha dit...

Aquesta cançó m'ha agradat prou perquè el ritme és molt ràpid i fa que t'entren ganes de ballar pegant bots i fent el boig.

La lletra, parla sobre la societat actual i la diferència de classes que hi ha, també parla de les diferents persones importants que hi ha al món i que no fan les cosses bé, per fer-ho, de vegades utilitza metàfores com per exemple: alcaldesses zombis, cadàvers d'uniforme, tertulians caníbals, entre altres moltes que citen a la primera estrofa i a la tercera estrofa; quant a la segona estrofa, és la que fa més referència a la societat perquè parla de com viu la societat, diu que ens amaguem i que en la nostra guerra només ens queda lluitar i seguir endavant.

Per últim vull felicitar als meus companys Jose i Nadir perquè han fet un molt bon treball i també vull recomanar la seua cançó perquè m'ha agradat molt i és molt encomanadissa, a més la lletra s'entén molt bé.

Enhorabona!

Ivàn Arenal ha dit...

Bon dia companys i companyes del institut IES Isabel de Villena, hui m'agradaria comentar aquesta cançó la he elegit perque és el meu grup preferit cantant valencià , i tambè perque parla d'un tema que nosaltres tambè parlem; la societat actual.

La lletra parla de com vivim nosaltres a Espanya, que hi ha una gran diferència entre els rics i els pobres al nostre país; la classe mitja no existix, de que mentre que uns menjen luxosament altres no tenen ni que portar-se a la boca.
I "gent" com els politics viuen dels fons publics, i arruinen a països .
Un salutet a tots els meus companys i companyes de classe, un salutet. :D

Jose de Beauboir ha dit...

En aquesta cançó podem apreciar com és la nostra societat actual, és a dir ens posa exemples de com són els nostres alcaldes, la nostra justícia, etcètera. A més tos els exemples que posa, són de la nostra comunitat, la comunitat valenciana, i posa exemples com Rita de Godzilla.

Aquesta cançó a mi em pareix molt interessant, ja que ens parla de moltes coses que ens interessen, a tots els joves de hui en dia, a mes la cançó té un ritme encomanadís i molt fàcil de recordar.

Done l'enhorabona als meus companys. A mes m'agradaria dir que hi ha molts grups que fan música en valencià i sols posem cançons dels mateixos grups, voldria fomentar la varietat de cançons i de grups.

Un salut :)

Victoria Becker i Nerea West ha dit...

Holaaaa, som Nerea West i Victoria Becker i vam a comentar, aquesta cançó ens va ha agradar prou perquè el ritme és molt ràpid i no se enten nada, per aixo no ens agrada.
La lletra, parla sobre la societat actual i la diferència de classes que hi ha, també parla de les diferents persones importants que hi ha al món, és a dir ens posa exemples de com són els nostres alcaldes, la nostra justícia, etc.
Ja que ens parla de moltes coses que ens interessen, a tots els joves de hui en dia, a mes la cançó té un ritme encomanadís i molt fàcil de recordar.
Ens despedim, adeuuu :)