dimecres, 12 de juny del 2019

SMOKING SOULS - Eterna força

Recomanació d'Ana Zambrano i de Jaume Marston

Smoking Souls és un grup de música en valencià, format per Carles Caselles (guitarra i veu), Pau Camps (guitarra), Josep Bolu (bateria) i Miquel Àlvarez (baix). Aquest grup d'amics va formar Smoking Souls l'any 2010 a Pego, en la Marina Alta. Les cançons d’aquesta banda musical són al més pur estil del rock en valencià.

Aquest grup va llançar el seu primer àlbum l'any 2013 i el van anomenar "L'espenta", el qual constava de dotze cançons. Aquest grup d’amics va ser l’encarregat de gravar la cançó per al festivern 15/16, la qual varen anomenar “Nit salvatge”, tema que ha acumulat unes sis-centes huitanta mil visites a Youtube i més de quatre mil likes aproximadament.

L'any 2017 publiquen el seu tercer disc, “Cendra i or”, editat per Propaganda pel fet!, compost per onze cançons. Al llançament d'aquest mateix àlbum, que va guanyar un premi Ovidi per ser el millor disc de rock, Smoking Souls va dir: "La cendra és el resultat i el rastre del pas del foc, és la misèria que deixa morta la terra, el graó més pròxim a la mort. D'aquesta cendra renaix la figura mitològica de l’au Fènix, que desperta daurat d'entre les cendres i esdevé etern i immortal com les idees. Cendra i Or és l'estat permanent cap al canvi per fer front als impediments i obstacles que se'ns presenten dia a dia, un cant per agafar aire i sortir del pou de la misèria."

A més dels dos àlbums mencionats anteriorment, que són els que més han marcat aquest grup de rock, van llançar l’any 2011 el seu primer treball, que tenia simplement el nom de “Maqueta”. També van traure quatre senzills: “Alacant per interior” (2014), “Nit salvatge” (2015), “L'últim ball” (2018) i “Líquid” (2019). D’àlbums en tenen quatre: els dos mencionats abans, “L'espenta” i “Cendra i or”; “Nòmades” (2015) i “Paratges preferits” (2019).

Nosaltres hem triat la cançó “Eterna força” del disc “Cendra i or”, llançada fa dos anys aproximadament, perquè és la cançó que més ens agradava d’aquest fantàstic grup pel seu estil i per la seua sonoritat. A més d’això, el ritme i la veu són molt bons, però no són només aquests dos aspectes, sinó que la seua lletra, plena de metàfores que expressen de manera molt bonica el missatge de la cançó, també acompanya molt gratament el ritme, ja que parla sobre un amor desafortunat.

Pàgina oficial:
http://www.smokingsouls.net/es/



Lletra:

A pesar de tot vaig insinuar
que sobren les paraules.
Els ulls em diuen el que vols;
no vols marxar avui.

Entre aquells muntons
de maletes i records,
jugàrem a aquell joc
que ningú mai va voler jugar
per por a perdre.

Era imprevisible veure’ns així,
dalt d’aquell vaixell obscur
que ha perdut les coordenades
i que no veu el futur.

Plou a l’horitzó,
i s’esdevé una llum
que desperta l’esperança,
on està la meva terra,
on volia créixer.

Si m’ofegue seràs l’aigua
que s’endinsa dins de mi.
Si hem disparen seràs
el moment just abans de morir.
Seràs la llei mes justa, eterna força.
Seràs la meva llar.

Quin preu hem pagat
per aquest bitllet.
No queda res enrere,
ni les cendres d’aquell mapa,
ni les fotos d’aquell vespre.

Quin és el motiu per acomiadar
el poble on et criares?
No conec aquestes cares
i em refugie en aquell camp.

Era necessari veure’t a prop,
quan el silenci crida fort,
quan la meva ment es calla.

Era necessari veure’t a prop,
quan la desídia crida fort,
perquè he perdut la batalla.

Si m’ofegue seràs l’aigua
que s’endinsa…

Si ens fan fora de les cases,
tu seràs el meu abric.
Si em fan presoner per no callar,
seràs la llibertat,
seràs l’exèrcit que farà
cremar la soledat.
Seràs la meva llar.