dimarts, 14 de novembre del 2017

OBRINT PAS- Som

Obrint Pas es va formar el 4 de novembre de 1993, quan un grup de tres amics, Xavi Sarrià, Jordi Pitarch i Carles Garcia, establiren contacte per fer la seua primera maqueta. És un grup de música en valencià procedent de Ciutat de València. La seua música és una barreja de ska, hardcore punk, rock, reggae i folk amb melodies i instruments tradicionals, entre els quals destaca la dolçaina. Les seues lletres tracten molts temes com la denúncia social, la solidaritat, la independència dels Països Catalans, la unitat territorial i la defensa del seu idioma, com per exemple de la seua cultura i tradicions. També tracten temes antifeixistes i antiracistes.Aquestos són els seus treballs al llarg dels anys:

1997: La revolta de l'ànima

2000: Obrint pas

2002: Terra

2004: La flama

2005: En Moviment!

2007: Benvingut Al Paradís

2011: Coratge

Aquesta cançó va sorgir per primera vegada a l'àlbum "La Flama", de 2004 amb altres bones cançons com curiosament "La Flama", entre altres. Per trobar aquesta cançó he tingut que buscar molt, però quan l'he escoltada m'ha encantat, pel fet que diu que les persones som tot allò que vulguem, i que ni cap persona ni res pot aturar-nos quan volem qualsevol cosa, és a dir, és una molt bona cançó per pujar la moral a qualsevol.

LLETRA

Som la cançó que mai s'acaba,
Som el combat contra l'oblit,
Som la paraula silenciada,
Som la revolta en un sol crit.

Som l'espurna que encén la flama,
Som la lluita que em compartit,
Som la pedra en la barricada,
Som el poble per construir.

I quan la nit ens ve a buscar
Som tot un món per estimar,
Som una història per guanyar,
Tot un futur per començar!

Som llàgrimes en la mirada,
Som el coratge de seguir,
Som la ferida mai tancada,
Som la història que no han escrit.

Som l'arbre enmig de la tempesta,
Som els estels que vam teixir,
Som l'esperança i la tristesa,
Som el poble per construir.

I quan la nit ens ve a buscar
Som tot un món per estimar,
Som una història per guanyar,
Tot un futur per començar!



3 comentaris:

Jorge Wollstonecraft 1BatxB (R) ha dit...

Aquesta cançó d'Obrint Pas és un missatge de rebel·lia, un cant a la unió entre les persones i una arenga cap al futur. M'ha agradat moltíssim "La Flama" perquè els autors han sabut combinar d'una forma perfecta el so tradicional de la dolçaina valenciana amb el contemporani so de les guitarres eléctriques pròpies del rock.

És un missatge de rebel·lia que personalment pense que vol fer que la joventut desperte i que s'alce en contra de les injustícies que veuen i per acabar amb tot alló que veu que no es fa correctament o no és étic, açó es pot veure a frases com: "Som la revolta en un sol crit" o "Som la ferida mai tancada".

La lletra crida cap a la unió entre les persones siguen quines siguen les seues condicions religioses, ideològiques, polítiques, sexuals... Perquè al cap i a la fi tots som només un poble que ha d'estar unit -com es veu a "Som el poble per construir"- per a rebel·lar-se.

S'aposta per construir un bon futur entre tots i totes després de la rebel·lió i la unió per a aconseguir un fi comú que beneficie a tothom i que siga acord als ideals d'aquesta revolució popular contra totes les coses roïnes del món. Es veu reflexat aquest propòsit quan es diu "Tot un futur per començar!"

També altres coses que m'han agradat de la cançó d'aquest grup valencià són: l'ús del plural inclusiu, perquè et fa creure que has participat a crear la lletra amb ells i compartiu les mateixes inquietuds i l'aparició de recursos literaris com l'antítesi a "Som l'esperança i la tristesa", ja que quan es contraposen dues idees es crea una reflexió sobre com es pot donar aquest fenomen o com la metàfora a "Som els estels que vam teixir".

Daniel Goldman (1erBatx.Cien.) ha dit...

Aquesta cançó pertany al grup valencià «Obrint pas», creat el 1993 per tres amics. A l'actualitat porten 7 àlbums, el primer compost el 1997 i l’últim al 2011. «Som» està inclòs al quart, anomenat «La flama».

Continua amb el seu estil clàssic de barreja entre ska, punk, rock, folk i reggae, i la lletra es diferencia un poc de les seues altres, ja que no és del tot una crítica social, sinó que fa una reflexió moralitzadora per alçar l’ànima. Intenta recalcar la importància de nosaltres, és a dir, de cadascun, comparant-nos amb diferents idees, amb la intenció de recordar que tots tenim un futur al davant.

Mai havia escoltat aquest grup, però pense que em porte una bona primera impressió. Encara que potser no m’agraden les seues cançons protesta, aquesta en especial si l’he gaudida. M’agrada el missatge que porta i m’agradaria que continuara en aquest camí.

Raquel Kent 1r batx B ha dit...

Obrint Pas és un grup que es va crear en 1993 i ha estat actiu fins al 2014. Aquest grup ho van formar uns amics que es van conèixer mentre estudiaven a l'IES Benlliure i pocs anys després van gravar el seu primer disc que es va dir «La revolta de l’ànima». A partir d'ací, van fer concerts i gires, no solament per Espanya sinó per tot el món, fins que l'any 2013 van anunciar la seua aturada dels escenaris. La seua última actuació, com a comiat va ser en 2014 en el Teatre Principal de València.

Jo coneixia algunes cançons d'ells, però «SOM» de l'àlbum «La Flama» no l'havia escoltat mai, malgrat això, m'ha agradat molt tant la música rock barrejada amb la dolçaina -la qual li dóna un estil clàssic a una música actual- com la lletra de la cançó, que després d'escoltar-la t'adones que és un missatge de rebel·lia, diu que nosaltres podem ser tot el que ens proposem ser i ningú ens pot parar.

En una part d'aquesta cançó diu: «I quan la nit ens veu a cercar, som tot un món per estimar, som una història per guanyar, tot un futur per començar», i ens expressa, com junt amb la gent que ens estimen, podem començar una història, la que desitgem, començant un futur sense que ningú ens detinga. Ací podem veure el missatge rebel que Obrint Pas ens vol transmetre.

En conclusió, la música d'aquest grup ens deixa amb més ganes d'escoltar temes seus, i la cançó que estem tractant és tot un himne, una cançó que naix de dins i crea una bona atmosfera en escoltar-la. És l'aposta d'un gran futur sense parar a mirar el que som o no som, com diu la lletra, «som el poble per construir».