diumenge, 21 de gener del 2018

GENER - Les dones



Aquesta és una cançó del grup Gener, integrat per Carles Chiner, Enric Alepuz, Pasqual Rodrigo, Vicent Todolí i César Castillo. La cançó, la qual forma part del disc "Oh, germanes!", està orientada a la dona (com les altres obres del disc).

En aquest disc, publicat l'any 2016, la banda va voler explorar nous territoris, enfocant-se principalment en la lluita entre els dos sexes, la feminitat i la imposició de la masculinitat social (com un problema). Amb aquest nou àlbum, la banda també ha volgut cercar nous sons i estils musicals sense abandonar el pop. Els temes que componen "Oh, germanes!", tenen aires de soul i psicodèlia, així com una contundència remarcada en les harmonies vocals.

Tornant a la cançó escollida, aquest tema, "Les dónes", tracta sobre el misteri de la dona des dels ulls de l'home. En la lletra podem entendre que els homes, en intentar comprendre a les dones, ens posem a la mercè d'elles, tornant-nos vulnerables i servils. En l'obra la figura de la dona es compara a la de l'oceà, bell i misteriós, tant afable com irascible, i inassolible. Aquesta cançó m'ha agradat ja que trenca amb els esquemes establits respecte a la música que parla sobre la dona, ja que en la majoria de cançons d'avui dia es tracta a la dona com un objecte sexual freturós d'altres capacitats. És per açò que aquest Àlbum de Gener suposa un conjunt únic de peces que ens mostren la realitat social i una música que realment parla sobre la dona.

Lletra:


Per més que intente apropar-me a tu,
per més que nade, sempre estàs lluny.
Convoques ones amb una mà
i amb l’altra fas una trena de corals
al meu voltant.

Em trobe com un peix de cotó:
eixampla’m i desfés-me del tot.
M’espentes, vols que me’n vaja lluny
i quan me’n vaig la ressaca em torna a tu.

Les dones
-com l’oceà-
sabeu el misteri.

Els homes
només anem
només anem només anem nadant.

Ja m’ho va dir un poeta ancià:
Compte amb les dones i amb l’oceà,
els homes fem per entendre el món,
però elles venen del fons, del fons, del fons”.

Les dones
-com l’oceà-
sabeu el misteri.

Els homes
només anem
només anem només anem nadant.






Guillermo Serón 1ºBach C





1 comentari:

Daniel Goldman ha dit...

En aquesta cançó, el grup Gener ha creat una peça amorosa, com fan molts musics actuals, però ha canviat el missatge totalment. Tots estem acostumats a escoltar cançons que, quan parlen sobre la dona, la descriuen com a un objecte sexual a disposició de l’home; però aquesta peça musical en concret fa tot el contrari. Gener també tracta de parlar sobre la dona, però no discriminant-la, sinó alabant-la.

La música actual relacionada amb les dones (especialment el reggaeton) prefereix parlar dels seus cossos i la seua sexualitat abans de les emocions, sentiments... No és que les dones no poden parlar d'inquietuds sexuals, o deuen fer si volen, ja que la societat considera una plena vida sexual correcta als homes, però incompatible amb les dones, i aquest és un estereotip que hem de canviar. El problema sorgeix quan no són les dones les que parlen de la sexualitat d’aquestes, sinó que és un home el que ho fa, i a més aprofita per a demostrar la seua masculinitat i insultar a la dona.

Açò no és a soles un problema contra les dones, perquè aquesta música també l’escolten els jovens, i no és convenient que s’eduquen pensant que les dones estan al servei de l’home. És necessari que canvien eixa mentalitat, i cançons com “Les dones” ho intenten. És un exemple de com hem de pensar sobre la dona: amb respecte i igualtat.

Pense que aquest grup ha fet el que, per incultura o per por a perdre popularitat, no s’atreveixen a fer altres famosos del món de la música. Les cançons d’amor cap a dones no sempre tenen missatges misògins, però és una realitat que cada vegada el món de la música està més contaminat. Em pareix un gran moviment el que ha creat Gener, i m’agradaria que, encara que no tots els cantants feren cançons com aquesta, es deixarà d'escriure lletres masclistes.