diumenge, 10 de març del 2019

AUXILI - Com el foc

Entrada d'Ana i Jaume (1r de Batxillerat de ciències)

Aquest és un grup en valencià que està format per: dues veus, Esteve Tortosa i Marc Andrés; una guitarra, Fèlix Cortés; una trompeta, Salva Berenguer; percussió, Gustau García; un trombó, Miki García; un baix, Adrià Llin; un bateria, Miguel Ramos; i una persona encarregada dels teclats, Joan Marc Pérez. Aquesta banda va nàixer l’any 2005 a Ontinyent gràcies als fundadors Esteve Tortosa, Marc Andrés, Salva Berenguer i Miguel Ramos. Segons diu el grup, Auxili va fer el seu primer concert en una caseta “amb certa il·legalitat”. 

Tenen un estil musical basat en el rap, l’ska i, sobretot, el reggae. Els seus referents són Obrint Pas, La Gossa Sorda, Al Tall i altres grups valencians. El primer disc que van publicar va ser “Dolç Atac”, que va ser gravat per ells mateixos l’any 2013, i amb el qual començaren a participar en concerts celebrats en llocs poc oficials. Cal esmentar que Auxili va fer la cançó que es va utilitzar al videoclip publicitari del Festivern 2016/2017, tema que va incorporar col·laboracions amb artistes tan reconeguts com Panxo, de La Raíz, o Alguer, del grup Txarango. Fins a hui han publicat tres discos: Dolç Atac (2013), Instants cremant (2016) i Tresors (2018), a més del senzill “Foc i vent” per al Festivern que hem esmentat. A més, han fet diverses col·laboracions, com ara “Sweet reggae Music” amb Mediterranean Roots.

Nosaltres hem escollit la cançó “Com el foc” del disc Instants cremant. Aquest és el segon disc, d’estil reggae d’Auxili, publicat el 10 de març de l’any 2016, i conté les cançons "L’ona", "No puc deixar-te", "Com el foc", "Àcid", "Mal, fuig!", "Donem la cara", "A 7 centímetres", "Impossibles", "Detonem l’estona" i "Enmig de la nit2. Instants cremant té una durada total de 40:55 minuts, que es passen rapidíssim. 

Hem decidit comentar “Com el foc” perquè transmet molt bon rotllo i es fa entretinguda i amena d'escoltar, a més que ja la coneixíem des de fa temps. També té una instrumental molt bona, que acompanya de manera genial la lletra de la cançó. Encara que no té un missatge crític, com altres de les seues composicions, la idea principal és que s'ha de viure la vida perquè només en tenim una. L’únic que no és molt “educatiu” és que esmenten la marihuana i el tabac com si foren coses que et fan divertir-te més.


Lletra:

Es consumeix, s'apaga, dins de mi la gana,
mil històries entre fums de tabac i marihuana.
Espurna, gas i flama, l'ambient brama a la sala.
Tinc replet el meu cervell ple de cendra, ple de brasa. Ple!
Ple està el cendrer d'instants i moments,
dies i nits, orgasmes, crits. Ple, ple!
Ple de mentides, males rimes,
apagat entre paranys cada volta que tu pires.
I entre la cendra veig el record i ja no pare d'anhelar oblits.
Em pot la pressa, enmig l'essència he vist…

Instants cremats, buidar la cendra i començar de zero.
Instants cremant, ser com el foc que fa reviure el ferro.
Instants cremats, buidar la cendra i començar de zero.
Instants cremant, obrir finestres, respirar, que tot s'ho emporte el vent.

Donem la volta, comencem per aquí, som-hi!
Respirem amb força, obrim nou camí.
Seguim. Seguirem.
Aixequem la nostra flama.
Seguim. Seguirem.
De les derrotes s'aprén, no sempre es guanya.
Foc al meu cervell per cremar noves victòries,
foc, alcem el puny, companys, companyes!

Instants cremats, buidar la cendra i començar de zero.
Instants cremant, ser com el foc que fa reviure el ferro.
Instants cremats, buidar la cendra i començar de zero.
Instants cremant, obrir finestres, respirar, que tot s'ho emporte el vent.

Bibliografia: