dimecres, 18 de desembre del 2013

RAPSODES - Mil paraules


Rapsodes és un grup valencià que generalment canten Hip-Hop en la nostra llengua. Amb les lletres de les seues cançons són divertides, humanes i íntimes junt a textos reivindicatius i de realitat social. Electro Hip-Hop Orgànic és el que Rapsodes anomena al resultat de tot açò. No podem dir-vos moltes coses més perquè els nostres companys ja han parlat d’aquest grup i no cal repetir entrades.







Són mil paraules, per a somiar-les

Mil paraules per deixar la meua autoestima pels núvols
Per demostrar-te el què sóc capaç de fer si tu vols
Per clavar la pota al moment menys oportú, no?
Per soltar què és el que se'm passa pel cap que és un "tu pots"

Jo encadene, sorprenc, em quede en silenci a voltes
No em preguntes, "què és el que et passa?"
Que ja ho fan moltes
No done explicacions a ninguna de totes
Perquè en eixe puto moment el rap al cap explote

I en valencià no per res ix naturalment
Original flow rural 100%
No vinguen a preguntar-me "que per què?"
Què de quina altra forma ho podria fer?

"Però home Kpoll si en valencià no té eixida"
I a mi què, l'únic que busque amb estes rimes és plaer
I eixe nosequè que em puja per les cames fins l'estomac
Quan agafe el micro, no sé si m'entens

La capital del Túria em va vore nàixer
La ciutat de la música em va fer créixer
Em va ensenyar a saber sempre quan comence
Em va ensenyar a no acabar al menys fins l'amanéixer

Ala tin, la cosa està així
Fumant-me un dàtil al balcó veig a les beates eixir
Aneu a vore el Papa jo em quede ací
I tu paga 35 per la motxilla del peregrí

O opta pel pase VIP, sessió completa
Quants sou? Milió i mig? València queda estreta
La imatge del dia deuria ser aquesta
El Papa amb un acòlit i Rita amb la fallera

Són mil paraules per a ballar-les, per a fumar-les, per a somiar-les
Són mil paraules per a somiar-les

Què passa no m'entens? Aleshores que pretens
De veres hi ha una cosa en tu que no comprenc
Sempre poses mala cara quan vens cara mi
I jo no te he fet res pa que et poses així

Em clave amb tu, em clave amb ell, i també amb Rita
Conseqüència assegurada que em criden "catalanista!!!"
Vaig a la Pilona "anarquista!!!!"
M'assome a la lloma, vos perd de vista

I és que pa que em vull acostar a València ciutat
Si cada volta que me acoste isc escarmentat
Primer semàfor, "ionki" demanant
Segon semàfor, un tio en un banc, gaudint de sa llar

Caritat cristiana, sí senyor
Caritat cristiana, per a qui viatja amb avió
Ni tan se vols t'has dignat a mirar a la cara a eixe tipo que viu a la porta de ta casa entre cartons

I ahí tu, segueix pensant que vius a la millor terra del món
Segueix menjant orxata paella i fartons
Segueix somiant convertir-te en fallera major
Que "auténticos valencianos" et seguiran el joc

Vos reunireu cada dissabte per a sopar?
Oferireu noves glòries a Espanya, això està clar
Alceu eixa senyera, coronada o no de blau,
Espere ansiós el dia que tot canvie pa vore com cau

Pa vore com cau, qualsevol senyera qualsevol emblema
A mi cap cançoneta de merda em representa
Ni a mi ni a esta penya que vol ser lliure
I tan sols per això, jo li dedique este somriure

Un desig, que no se'm passe mai esta paranoia
Un altre, que me mate a polvos esta noia,
Et semble maleducat, em sua la polla
L'elegància en este tema la posen Mireia i Troia





Aquesta cançó parla de que els valencians estem oblidant la nostra llengua, sols recordem les festes i les tradicions però també tenim una llengua que hem d'estimar i estimular als valencians a que la cuiden i la parlen. Esperem que us haja agradat la cançó, que la lletra us haja fet pensar i no es comence a abandonar la llengua amb la nostra generació ni amb el nostre voltant.


Mireia i Inma.

7 comentaris:

Estefania STONE ha dit...

Hola!!!

El missatge és clar: no s'ha d'abandonar la nostra llengua, no es poden defensar les tradicions i cultures d'una ciutat sense defensar la llengua de la ciutat. Això és el que hi està passant a València que estem defensant sempre les nostres festes i la nostra cultura però ens oblidem de defensar la nostra llengua.

A banda d'això, per a ser una cançó de Rapsodes a mi no m'ha agradat molt el ritme, potser que siga un ritme massa calmat en comparació amb altres cançons seues, però tampoc està tan malament.

A mi personalment m'agraden molt les Falles i pense que és una festa de les millors que hi ha, però també pense que aquesta festa podria ajudar molt més a la difusió de la llengua si la gent volguera.

En conclusió: si els propis valencians no defensem la nostra llengua, qui ho fara?

Clàudia West ha dit...

Aquesta cançó deixaria que em representes perquè és exactament el que pense sobre els valencians i les costums que tenim. La veritat és que no he sentit molt de Rapsodes però no estan gens malament és més, m'encanten, no tenen por de dir el que pensen de la societat i criticar-la des de el seu punt de vista.

És una llastima veure com un bon territori com el País Valencià és destrossat per uns polítics que sols els interessen els diners i passen del que puga pensar el poble. LLUITEM JA PER EL QUE ENS PERTANY!!!

Carla Laffitte ha dit...

Aquesta cançó que han pujat les meues companyes Inma i Mireia m'ha agradat molt, per no dir que és una de les que més. El tema que tracta es molt importat i la gent no li dona la importància que es mereix. Si els propis valencians no lluitem per la nostra llengua, qui ho va a fer? Molts no lluiten pel valencià perquè pensen que és una ximpleria ja que diuen que ja està perdut, jo pense que no està perdut preo si que estem perdent-lo poc a poc.

Com diu la pròpia cançó moltes persones de la nostra terra es consideren molt valencians però assoles per a les fetes de la comunitat i per a menjar paella, orxata i fartons. Això no és ser valencià, això es tindre molta cara, ja que després aquestes persones els preguntes pel valencià i et diuen: no, jo parle assoles castellà.

Per últim, la gent que treballa en la nostra comunitat com els policies, els cambres, els polítics són els primers que no parlen valencià i damunt si tu ets dirigeixes a ells en valencià probablement et contesten en castellà o dient que a ells et dirigeixes en castellà. Els que vivim en la Comunitat Valenciana tenim el dret de parlar i que ens parlen en valencià, igual que els alumnes també tenim dret a que tots els professors ens parlen en valencià.

Barbara Wolf ha dit...

M'agrada molt la cançó que hi han pujat les meues companyes Mirella i Inma. La cançó representa molt bé el perquè estem fent aquest bloc, perquè la llengua en valencià no hi esta massa considerada i poc a poc la perdem.

Aquest grup el que vol dir-nos és que tan com celebrem les festes de la Comunitat Valenciana o mengem el típic d'ací i estem orgullosos d'això, que també estiguem feliços amb la nostra llengua i no l'oblidem, ja que a poc a poc la gent no parla gens però gens el valencià i hem de parlar-lo que per això estàs a la Comunitat Valenciana.

Aquest grup són dels que sempre diuen la veritat encara que moleste, són molt sincers. El que més me ha cridat l'atenció d'aquesta cançó és quan ocorre el moment del “policia” a la cançó li diu que si li podia donar els papers per a poder circular al cantant, com un valencià que és, li parla en valencià, en canvi el policia li diu que no l'entén i que parle en cristià.
Vius a València i no parles la teua llengua?

Jo comprenc que una persona que ve d'altres països com Regne Unit, Japó o els Estats Units no parle valència però un policia que viu a la Comunitat Valenciana que no sàpiga parlar la seua llengua és un poc fort i dóna un poc de vergonya.

Sé que aquestes coses passen en realitat a València i jo no es que sàpiga parlar molt en valencià però si una persona em parla en valencià jo li parle en aquesta llengua o la gent que no sap parlar-la que començara a anar a classes o la gent que encara és menuda i pot aprendre que el posen en les classes que són en valència, ja que és la nostra llengua i hem de parlar-la abans que s'esfume.

aida kent ha dit...

A mi personalment aquesta canço m'ha agrdat molt.
I pense que tot el que diu es veritat i tenen mlata rao a mes yo aquesta canço ya la coneixia desde feia un temps.
Yo crec que aquesta canço la tindrien que escoltar tots el valencians per a que es sentiren orgullosos.

Unknown ha dit...

Tambe buic afegir que aquesta canço diu coses que son molt real com que hi ha persones que les parlen en valencia i reaccionen mala ment com la de la canço y aixo no es just si tu eres un valencia parlant.
Tambe te molta rao respecte a tot al que ha dit sobre al papa i que la societat esta dividida en rics i pobres i aço es deuria cabar de una volta. I tambe es deuria escomeçar a parlar mes el valencia perque es la nostra llengua.

Mireia Bebel ha dit...

Hola,
Aquesta entrada m'ha cridat l'atenció perquè Rapsodes és dels pocs grups de música en valencià que m'agraden. Fan un rap que invita a escoltar-los i les seues lletres sempre són directes i clares.

La cançó parla sobre dels valencià que només s'identifiquen per les festes i el menjar típic de València, com les falles i la paella valenciana, però també tenim una llengua que és el que en veritat identifica la nostra comunitat. Hi ha persones que deixen de parlar el valencià després de que tota la seua família parle aquest idioma, perquè pensen que el valencià no té eixida, i no es donen compte que per a aconseguir que el nostre idioma no desaparega les noves generacions hem de continuar amb l'idioma.

El pitjor és que quan els valencians parlem el nostre idioma la gent ens diu que parlem en cristià perquè no ens entenen, però haurien de fer-ho d'una forma educada ja que als estrangers si els accepten el seu idioma i quan nosaltres parlem el valencià ens tracten de catalanistes.

En la meua opinió pense que tot açò deuria de canviar, tot el món és lliure de parlar l'idioma que vullga i no ha de ser critica per això, i també espere que el valencià no desaparega ja que és el que realment representa a València.